Med SF ude af regeringen skal partiet skærpe sin politiske profil og genoplive kravet om, at der indføres en millionærskat.
Sådan lyder det fra SF's folketingsmedlem Karsten Hønge, som dermed udfordrer partilinjen i det kriseramte parti.
- Jeg synes, det er et glimrende spor at gå ind på. Hvis man tjener så mange penge, som man gør, når man tjener over en million kroner om året, så kunne man måske godt give lidt mere til fællesskabet, siger han.
Tankerne om en millionærskat kan Karsten Hønge dog godt pakke fuldstændig sammen, mener gruppeformand for SF, Pernille Vigsø Bagge.
- Vi har jo indgået en skattereform, som vi har bundet os til frem til 2020. Den står vi ved. Så den diskussion er parkeret. Det kan godt være, at Karsten Hønge har lyst til at rejse den. Det må han gerne, men vi er altså nogen, der står ved de beslutninger, der er taget, siger hun.
Hønge: Afgiftslettelser er hul i hovedet
Også regeringens aktuelle planer om at sænke afgifterne for erhvervslivet, skaber splittelse. Her bør SF sætte foden ned, mener Karsten Hønge, der i forbindelse med den massive uro i SF er blevet kendt som "vikaren fra helvede", efter han for to uger siden afløste den stressramte SF'er Anne Baastrup i Folketinget.
- Det er hul i hovedet. Det fører ikke til flere arbejdsplader og det fører ikke til vækst i sig selv. Erhvervslivet skal bidrage til velfærdssamfundet. Vi forkæler jo erhvervslivet med det velfærdssamfund, vi har. Det, vi beder om, at erhvervslivet også skal bidrage til velfærdssamfundet. Og efter min mening gerne ved at betale noget mere i skat, siger han.
Også her får Hønge en kold afvisning af gruppeformanden:
- Vi vil godt være med til at se, om der er nogle afgifter, der skal flyttes fra et sted til et andet. Det er fint, at Karsten Hønge har en holdning til alting i de her dage, hvor han har sine fem minutters berømmelse. Men vi tager diskussionen internt.
Ny formand skal sikre SF en mere social profil
I det hele taget er det op til den nye SF-formand at sikre partiet en mere social profil, mener Hønge.
- Det, jeg ser for mig, er et mere selvstændigt SF og et SF, der står mere klart i den fordelingspolitiske profil - altså at vi bliver tydeligere på, at dem, der har mindst her i samfundet, skal have noget mere, og dem, der er privilegerede og har i overflod, at de måske skal aflevere lidt mere til fællesskabet, siger han.
Men heller ikke det kan han blive enig med sin gruppeformand om:
- Det er jo elastik i metermål. SF har en social profil. Det bliver vi ved med at have. Vi er et rødt og grønt parti. Det ved Karsten Hønge godt, siger hun.
Den hidtil eneste kandidat til posten som ny formand i SF - Pia Olsen Dyhr - ønsker ikke at kommentere Karsten Hønges udtalelser.